Фестиваль млинців у школі

Як на Масляній,

З печі млинці летіли!

З запалу, з жару, з печі,Всі рум’яні, гарячі!

Масляна, частуй!

Всім млинців подавай!

З запалу,з жару – розбирайте!

Похвалити не забувайте!

Масляна символізує проводи зими та зустріч із весною. За церковною традицією тиждень називається сирним або м’ясопусним — через набір страв, які прийнято готувати протягом цього періоду.

Це свято не закріплене за певним днем у календарі, воно відзначається протягом останнього тижня перед Великим постом.

У перший день Масляної традиційно готують холодець зі свинячих ніжок і святкують. Це так звані «ніжкові заговіни».

Молодь після вечері збирає кістки й кидає їх у ворота. За народним повір’ям, якщо людина не докине до воріт кісткою, то не доживе до Великодня.

У понеділок, під час Масляної, жінки відвідують оселі, у яких є дорослі неодружені парубки й незаміжні дівчата на порі, та прив’язують до материних ніг колодку. Це начебто жартівлива кара за те, що діти досі неодружені. Дівчата на порі оздоблюють колодки стрічками та квітками й прив’язують їх до лівої руки парубкам. У свою чергу парубки мають обдаровувати дівчат грішми, прикрасами та ін.

За народними уявленнями, господині повинні зустрітися в четвер і добре випити й погуляти. Вважається, що від цього худоба буде здоровішою. А от прясти на цьому тижні категорично забороняється, бо вважається, що в цьому разі масло буде гірким.

Дуже важливий етап святкування Масляної — частування тещі, яке відбувається в п’ятницю. Саме від Масляної бере свій початок вислів «до тещі на млинці».

Головна страва на Масляну — млинці зі сметаною, вареники із сиром, гречані млинці на смальці та інша обрядова їжа. Кажуть, нібито ще давні римляни приносили в жертву богу Бахусові ритуальне печиво з тіста — щось подібне до слов’янських млинців. Оладки та млинці — ритуальна страва слов’ян ще з язичницьких часів. Ця обрядова їжа вважається старими людьми необхідною для породіль, хворих людей, нею частували одне одного при народженні дитини, при поминанні померлих. Млинці на Масляну можуть бути різні: і прісні, і солодкі, і з начинкою, і дріжджові та ін. Борошно для таких млинців дозволяється вибирати найрізноманітніше: гречане, вівсяне, просяне, ячмінне, пшеничне, горохове.

Надзвичайно таємничим за старих часів був обряд власне приготування млинців. Готувати опару для тіста господині старалися так, щоб ніхто з членів родини цього не бачив. Щоб ніхто точно не підглядав, хазяйка навіть йшла вночі до водойми, іноді готувала опару зі снігу.

Ті українці, які ретельно дотримуються всіх звичаїв протягом усього тижня, кожного дня варять вареники.

Останній день Масляної — Прощена неділя. Це суто християнський обряд, за яким не можна постувати з гріхами на душі. Першими просять одне в одного пробачення священик і парафіяни одразу після вечірньої служби. Літні люди в цей час відвідують усіх рідних, друзів і просто знайомих, щоб пробачити одне одному заподіяні кривди. Дехто традиційно відвідує померлих родичів на кладовищі, прохаючи про прощення всіх завданих образ.

До речі, перший млинець — свого роду символ сонця, спечений цього тижня, призначається для поминання померлих. Іноді цей млинець віддають жебракам, щоб і вони поминали померлих близьких людей.

Крім того, селяни в цей день (неділя) традиційно прогнозували погоду. Вважалося: яка Сиропусна неділя, такий і Великдень; якщо сонце сходить вранці, то й ранньою видасться весна…

Різноманітними забавами та обрядами й завершувався останній день Масляної. Люди готувалися до найдовшого і, як уже мовилося, найсуворішого з усіх попередніх – Великого посту, а тому казали: “Масляна, Масляна, яка ти мала, – якби ж тебе сім неділь, а посту одна”. Та що ж поробиш, коли, як стверджує інший крилатий афоризм: “Не завжди котові Масляна “.

Ось і в нашій школі вирішили відгуляти Масляну за всіма звичаями та традиціями. Гуляння відбулися 16 лютого. Діти та вчителі ретельно готувалися до святкування. Тож і гуляння вийшли на славу!

Як і годиться, були і співи, і танці, і хороводи, і жарти, і змагання. Певна річ, не забули й про старовинні звичаї. Тож на святі були Зима і Весна, котрі сперечалися за право господарювати надалі. А що вже дітлахам весело було! Конкурси та ігри нікого байдужим не залишили. І дарма, що погода видалася похмурою та морозною. Усім, хто був присутній на святі, було весело та тепло. Приємно було спостерігати за тим, як разом святкують і дорослі і малі. А у голові роїлися думки з приводу того, що саме так і повинно відбуватися, саме таким чином і передаються традиції, дух свого народу, що відроджується у нових поколіннях. Око милувало ще й вбрання школярів. Яскраві хустки, барвисті віночки, рясні спідниці та гаптовані кожушки - у дівчаток та хлопців.

А що вже багатим був стіл на Масляну у НВО №4. Господині змагалися у майстерності. Тож пухкенькі пиріжки, круглобокі варенички та масні млинці й налисники так і вабили до себе. Гаряченькі, щойно з печі та з плити, вони наповнювали повітря неймовірним ароматом! Тож щойно закінчилися ігри та змагання, виконані були обряди як юрба ринула до щедро накритих столів. І дорослі, і малі цього дня наїлися смачних страв до несхочу.

/Files/images/vv/IMG_0864.JPG/Files/images/vv/IMG_0865.JPG/Files/images/vv/IMG_0875.JPG/Files/images/vv/IMG_0878.JPG/Files/images/vv/IMG_0880.JPG/Files/images/vv/IMG_9180.JPG/Files/images/vv/IMG_9183.JPG/Files/images/vv/IMG_9186.JPG/Files/images/vv/IMG_9187.JPG/Files/images/vv/IMG_9192.JPG/Files/images/vv/IMG_9196.JPG/Files/images/vv/IMG_9219.JPG/Files/images/vv/IMG_9222.JPG /Files/images/vv/IMG_9251.JPG/Files/images/vv/IMG_9262.JPG/Files/images/vv/IMG_9271.JPG/Files/images/vv/IMG_9283.JPG/Files/images/vv/IMG_0866.JPG /Files/images/vv/IMG_0867.JPG/Files/images/vv/IMG_0869.JPG/Files/images/vv/IMG_0870.JPG/Files/images/vv/IMG_0874.JPG/Files/images/vv/IMG_0879.JPG/Files/images/vv/IMG_9201.JPG/Files/images/vv/IMG_9212.JPG/Files/images/vv/IMG_9229.JPG/Files/images/vv/IMG_9238.JPG/Files/images/vv/IMG_9241.JPG/Files/images/vv/IMG_9246.JPG/Files/images/vv/IMG_9285.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 149