5 порад, щоб підтримати дитину, чиї рідні на війні

Для родини є випробуванням, коли хтось з рідних на війні. Ми тривожимося за безпеку найдорожчих нам людей, а для дітей прийняти цей факт може бути особливо непросто. Наші партнери Центр здоров'я та розвитку "Коло сім'ї" дають 5 порад батькам.

1. Пояснюйте дитині, заради чого рідні на війні. Дитині легше долати випробування, якщо вона розуміє їхній сенс. Ви можете сказати так: «Наш тато захищає нашу Україну. Він пішов на війну, бо він нас дуже сильно любить і він бореться разом з усією нашою армією за те, щоби був мир, щоби ми мали щасливе майбутнє». Допомагайте дитині відчувати гордість за рідних, за те, що вони причетні до великої справи: «Нам не вистачає батька, але ми знаємо, що він зараз там, де потрібно для нашої країни і ми усім серцем з ним!»

2. Підтримуйте стосунки. За можливості давайте дитині можливість поговорити з рідним татом/мамою, яка у війську. Водночас пояснюйте, що це не завжди реально. Навіть якщо немає можливості спілкуватися, попросіть рідних надсилати аудіозапис зі словами підтримки. Запрошуйте дітей малювати малюнки, записувати на диктофон послання, робити фото особливих митей, щоби потім надіслати людині, яка зараз у Силах Оборони.

3. Обговорюйте з дитиною те, що вона бачить і чує про війну. Дитина має право знати, що відбувається на війні, але їй важливо це пояснювати, бо вона може надавати цьому помилкових значень. Наприклад, повідомлення про те, що хтось загинув, дитина може сприйняти як те, що це сталося з рідною людиною, хоча насправді це може стосуватися зовсім іншої ситуації

4. Допомагайте дитині справлятися з тривогою, смутком. Ці почуття природні, тож важливо їх нормалізувати та розділити: «Ми теж сумуємо, що тато зараз не з нами. Ми теж усі тривожимося». Але водночас давайте надію: «Та ми віримо у нашу перемогу і чекаємо батька з війни». Ми не можемо запевнити дитину, що з близькою людиною не сталося нічого поганого, але ми можемо допомагати дитині жити з цією невідомістю.

5. Будьте чутливі до своїх потреб і потреб дитини. Дітям важливо відчувати безпеку, тож пильнуйте, щоби усі її найважливіші потреби були задоволені. Інколи, коли рідну людину нещодавно мобілізували, дитині може бути складно у певних сферах – наприклад, батько допомагав робити уроки, а зараз його нема. Тоді важливо давати дитині знати, що ви свідомі, що їй потрібна підтримка в цьому. Але пам’ятайте теж, що і ваші потреби важливі. Не вагайтеся попросити підтримки і допомоги у інших членів родини. Турбуйтеся про себе – дорога до перемоги потребує мудрого розподілу енергії та регулярного відновлення сил!

Кiлькiсть переглядiв: 41