«Ой Андрію, Андрію, даруй нам надію!»

«Українські вечорниці розпочинаємо», - ці слова закликали присутніх на свято, яке відбулося 14 грудня в нашій школі.

На свято зібралися учні НВО, батьки, вчителі. У залі був відтворений інтер’єр української світлиці. Ведучі розповіли історію виникнення свята Андрія Первозванного та ознайомили присутніх з народними традиціями святкування Калити. Дівчата готували обрядові страви, Калиту, ворожили.

«Ой Андрію, Андрію, даруй нам надію!» - гучно лунало з вуст дівчат, учасниць Андріївських вечорниць.

Прийняла вечорниці дбайлива господиня та її вправна дочка Маруся. Як і годиться, першими до оселі завітали дівчата із дзвінкими піснями. Очікуючи парубків-односельців, вони взялися до приготування та випікання головного атрибута свята – Калити – символа Сонця, щастя, достатку, добробуту та надії. Не забули дівчата й про ворожіння, які перейняли від своїх бабусь та матерів: на люстерко, на пампушки, на чоботи та інші.

З гучними та веселими піснями на вечорниці завітали й парубки, які принесли неабияку радість дівчатам. Жарти, сміх переповнювали зал.

Найбільше приніс задоволення учасникам та глядачам найурочистіший етап свята – обряд «Кусання калити». Старший парубок Роман запрошував «коцюбинських» кусати калиту. Хлопці повинні були, не засміявшись, верхи на кочерзі підстрибнути й відкусити шматок. Тим, кому це вдавалося, доля судила щасливе одруження, хто був не дуже вправним - йшов від калити з вимазаним у сажу обличчям. За "бойову розмальовку" відповідав спеціально вибраний "писар".

Зібравшись такою веселою юрбою діти добре повеселились… Згадали і спробувати відтворити прості, але такі прекрасні традиції наших предків, а заодно і поворожили - а раптом збудеться?

Прикмети на Андрія

· Якщо у цей день піде сніг і не розтане, то він буде лежати ще 110 днів.

· Перед тим, як набрати з ополонки води, її слухали. Якщо чувся шум, заметілі, а якщо стоїть тиша, то зима буде спокійною.

· Якщо у цей день морозно, але ясно, до доброго і гарного врожаю.

· Якщо в Андріїв день вогонь у печі горить червоним полум’ям, то скоро почнеться зима, а якщо білим – відлига.

· Якщо до 13 грудня не випаде сніг, зима буде тепла й малосніжна, якщо випаде – холодна й сніжна.

· Якщо тиха вода – хороша зима, шумна – тріщатимуть морози, будуть бурі, заметілі.

/Files/images/123/tijden_stor/IMG_6949.JPG/Files/images/123/tijden_stor/IMG_6952.JPG/Files/images/123/tijden_stor/IMG_6953.JPG/Files/images/123/tijden_stor/IMG_6961.JPG /Files/images/123/tijden_stor/IMG_6954.JPG/Files/images/123/tijden_stor/IMG_6964.JPG/Files/images/123/tijden_stor/IMG_6966.JPG/Files/images/123/tijden_stor/IMG_6972.JPG/Files/images/123/tijden_stor/IMG_6973.JPG/Files/images/123/tijden_stor/IMG_6979.JPG/Files/images/123/tijden_stor/IMG_6989.JPG/Files/images/123/tijden_stor/IMG_6981.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 114